Ölümlü yada yaralamalı trafik kazası geçirmeniz halinde, ne yapmanız gerekmekte yada ne gibi haklarınız var biliyor musunuz?
Trafik kazası sonucu ölüm olayı gerçekleşmiş ise, bu durumda, ilk etapta savcılık tarafından dosya ele alınacaktır. Savcılık tarafından İddianame hazırlandıktan sonra Ceza Mahkemesinde dava açılacak ve yargılama başlayacaktır. Yapılacak ceza yargılaması sonucunda, tarafların kusur durumlarına göre ceza işlemi uygulanacaktır. Ancak, bu cezai boyutun yanın da, kazaya sebebiyet vermiş olan kişiler hakkında ayrıca Hukuk mahkemelerinde Maddi-Manevi tazminat talepli dava açılması gerekmektedir. Hukuk mahkemesinde açılacak olan tazminat davası ile ceza mahkemesinde açılmış olan ceza davası ayrı ayrı olarak devam edecektir.
Tazminat davası ile talep edebileceğiniz değerler şunlardır;
- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
- Cenaze ve defin giderleri
- Tedavi ve hastane Giderleri
- Aracın Zararının Giderilmesi
Bu tazminatları isteme hakkı; vefat edenin annesi, babası, kardeşleri, eşi, çocukları, bakım ve desteğine muhtaç olan kişiler tarafından aynı davada istenebilecektir. Bu kişiler tarafından avukata verilecek olan vekaletname ile de davalar takip edilebilecektir.
Gerek hukuk gerekse ceza davalarında, öncelikli olarak yapılacak olan inceleme tarafların kusur durumunun tespitidir. Kazanın meydana gelmesinde tarafların kusur durumları yüzde olarak belirlenecektir. Kusur yönünden uzman bilirkişiler tarafından olay yerinde yapılacak olan keşif ile bu raporlar oluşturulacaktır. Bilirkişiler tarafından hazırlanan bu raporların kabul edilmemesi halinde, Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi yada Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından da kusur incelemesi yaptırılabilecektir.
İş bu davaların açma süresi ise;
Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. maddesi gereğince “motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren başlayarak iki yıl ve kaza tarihinden on yıl içinde zamanaşımına uğrar” denilmiştir. Ayrıca 5237 sayılı yeni Türk Ceza Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra Yasa’nın 66’ncı maddesine göre, zamanaşımı süreleri ölümlerde 15 yıl, yaralanmalarda 8 yıl olmuştur. Yaralamalı trafik kazalarında ayrıca 8 yılın tamamlanmasından sonra 2 yıllık Karayolları trafik kanunundan doğan süreler uygulanır. Eğer aynı olayda hem ölü, hem yaralı varsa tümü için zamanaşımı süresi 15 yıldır.