EVLİLİK DIŞI DOĞAN ÇOCUĞUN TANINMASI
Türk Medeni Kanuna göre, resmi evlilik bulunan birliktelik içinde doğan çocuk, babanın soyadını alıp, onun kütüğüne kaydedilir. Evlilik birliği dışında doğan çocuk annenin kütüğüne kaydedilip, annenin soyadını taşır. Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti de anneye ait olur.
Evlilik dışı doğan çocuğun baba ile soybağı, ya anne ile evlenmesi ile,ya babanın tanıması veya babalık davası ile kurulur.Tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olabilecektir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, madde 28-
Tanıma; babanın yazılı başvurusu üzerine mahkemede yapılmışsa mahkeme tarafından, notere başvurusu üzerine düzenlenen senetle yapılmışsa noter tarafından tanımanın yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde nüfus müdürlüğüne bildirilir.
Nüfus memuruna yapılan tanıma beyanı ise doğrudan aile kütüklerine tescil edilir.
Tanınan çocuklar babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile analarının kimlik ve kayıtlı olduğu yer bilgileri belirtilmek suretiyle tescil edilir.
Evlilik dışı doğan çocuk, babası tarafından tanıma ile kütüğüne geçirilse bile çocuğun velayeti annede olacaktır. Babanın velayeti alabilmesi için ayrıca annenin ikametinin bulunduğu yer aile mahkemesinde velayet davası açması gerekmektedir. Anne yabancı uyruklu ise, bu davayı İstanbul, Ankara veya İzmir de ki aile mahkemelerinde açması gerekecektir.