Belirsiz süreli iş sözleşmesi, işveren tarafından haklı olmayan sebeplerle feshedilen işçi, fesih beyanının kendisine tebliğden itibaren 1 ay içerisinde İşe İade davası açması gerekmektedir.
İş Kanununa göre İşe İade davası açma koşulları ve süreleri şöyledir
- İş Sözleşmesinin, İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na Tabi Olması gerekir.
- İş Sözleşmesinin, Süresiz Olması gerekir.
- İş Sözleşmesinin, İşveren Tarafından Feshedilmesi gerekir.
- İşçinin aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde Altı Ay Kıdeminin Bulunması,
- Otuz veya Daha Fazla İşçi Çalıştıran Bir İşyeri Olması gerekir.
- İşçinin, İşveren Vekili Statüsünde Olmaması gerekir.
İş K. m. 20/1 uyarınca, iş sözleşmesi feshedilen işçi, geçersiz olduğunu düşündüğü fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işe iade davası açmalıdır. İşçi için dava açma süresinin başlangıcı feshin tebliğ tarihidir. Bu bildirimin yazılı olarak, fesih sebebinin açık ve kesin olarak belirtilmesi gerekmektedir. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. Dava iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.
İş sözleşmesi işveren tarafından sebep gösterilmeden ya da geçersiz sebeple feshedilen işçi, açmış olduğu işe iade davasını kazandıktan sonra, geçersiz sayılan fesih nedeniyle, boşta geçen süreye ilişkin ücretini ve diğer haklarını talep etme hakkına sahip olur. Mahkemenin verdiği feshin geçersizliğine ve işçinin işine iadesine ilişkin kararın, işçiye tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlamak üzere, işverenine başvurması gerekmektedir. İşe iadesi için başvuran işçiyi, işveren bir ay içinde işine başlatmalıdır. Aksi takdirde işçiye en az dört en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorundadır. Eğer işveren işçinin iş sözleşmesini sendikal faaliyet, sendika üyeliği veya sendika temsilciliği nedeniyle feshetmişse bu durumda işçinin bir yıllık ücreti tutarından az olmamak üzere tazminat ödemek zorundadır.