Kira hukuka uyuşmazlıkları , 7. Yargı paketi kapsamında getirilen yeni düzenleme ile, 1 Eylül 2023 tarihi itibari ile dava şartı arabulucuk kapsamına alınmıştır. Peki bunun anlamı nedir?
Türk Hukukunda zorunlu Arabuluculuk alanları; İş hukuku, Ticaret Hukuku veTüketici Hukuku olmak üzere sınırlı kapsamda uygulanmaktadır. Son düzenleme ile birlikte, Kira Hukuku da bu kapsama alınmıştır. Yani, Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamlısız icra yoluyla tahliye hariç) dava şartı arabuluculuk kapsamına alınmıştır. 1 Eylül 2023 tarihinden başlamak üzere, kira ilişkisinden doğan; tahliye, kiranın tespiti, uyarlama, kira sözleşmesinden kaynaklı tüm uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Arabulucuya başvurulmadan açılacak davalar da işin esasına girilmeden reddedilecektir.
Şöyle ki;Ev sahibi veya kiracılar bakımından, kira ilişkisinden doğan uyuşmazlarda, mahkemede dava açmadan önce iki şekilde arabulucuya başvurulabilecektir. Birinci yöntem; taraflar kendileri tarafından belirledikleri bir arabulucu ile bu süreci yürütebilir. Yada diğer bir yöntem de; Adliyelerde yer alan Arabuluculuk Merkezlerine başvuru yaparak, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı listesinden belirlenecek bir arabulucu ile de bu süreci yürütebileceklerdir. Arabulculuk süreci toplamda dört hafta da sonuçlanacaktır. Süreç sonucunda, tarafların Anlaşması halinde dava açılmadan uyuşmazlık sonuçlanmış olup, daha sonra aynı konuda dava açılması da mümkün olamayacaktır. Ancak, anlaşma sağlanmaması halinde, Arabuluculuk süreci sonunda düzenlenen Anlaşmama Son Tutanağı ile dava açılabilecektir. Arabuluculuk sürecinin anlaşma ile sonuçlanması halinde, belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca eşit oranda ödenecektir. Anlaşma sağlanmadan sonuçlanması halinde, arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenecektir
Kirada Arabuluculuk Zorunlu Mu?
1 Eylül 2023 tarihinden itibaren başlamak üzere, kira ilişkisinden doğan; tahliye, kiranın tespiti, uyarlama, kira sözleşmesinden kaynaklı tüm uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Arabulucuya başvurulmadan açılacak davalar da işin esasına girilmeden reddedilecektir.
Kira Arabuluculuğu İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda, arabulculuk süreci iki şekilde yürütülebilir. Her iki tarafından onay verdiği bir Arabulucuya başvurularak bu süreç yürütülebilir. Ya da, Adliyelerde yer alan Arabuluculuk Merkezlerine başvuru yaparak, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı listesinden belirlenecek bir arabulucu ile de bu süreci yürütebilecektir.
Kira Arabuluculuk Ücreti Ne Kadardır?
Arabuluculuk ücreti Arabuluculuk ücret tarifesine göre belirlenmektedir. İki taraflı ihtilaflarda anlaşma olmaması halinde ilk iki saat ücretini devlet ödemektedir.İki saati aşan sürelerde saatlik 400 TL olan ücret taraflarca ödenmektedir.Anlaşma olması halinde, en az 1.600,00 TL+KDV olmak üzere, anlaşma bedelinin %6 sı şeklinde ödenmektedir. Kural olarak ücret taraflarca eşit oranda ödenmektedir. Yani, anlaşma olması halinde her bir taraf %3 olarak ödeme yapacaktır.
İtirazın İptali Davalarında Arabuluculuk Zorunlu Mu?
İtirazın iptali davaları bakımından kira ihtilaflarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Bir davanın zorunlu arabuluculuk kapsamında olup olmadığını, itiraza konu olan hukuki ilişkinin esası belirlemektedir. Kira ilişkisi kapsamında görülen sulh hukuk itirazın iptali arabuluculuk dava şartına tabi olmamaktadır.