Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16 devamı maddelerinde düzenlenen İNFAZIN ERTELENMESİ müessesi, Türk Ceza Kanunun 51. maddesinde düzenlenen Hapis Cezasının Ertelenmesi ile CMK 231. maddesinde düzenlenen Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması müessesinden farklıdır. Şöyle ki; Yerel mahkeme tarafından yapılan yargılama sonucunda, kanunda aranan şartları taşıması halinde sanık hakkında 1-3 yıl arasında denetim süresi belirlenerek hakkında verilen hapis cezasının ertelenmesine yada 5 yıl denetimlik süresi belirlenerek Hakkında verilen hükmün açıklanmasına geri bırakılabilir. Bu durumlarda, 1-3 yıl arasında verilen erteleme veya 5 yıl verilen denetim süresi sonunda sanık, hakkında verilen hapis cezasını çekmiş gibi olur ,hakkında açılan dosya kapanır.
Ancak, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16 devamı maddesinde düzenlene İnfazın Ertelenmesi durumu daha farklıdır. Bu durumda; sanık hakkında yerel mahkemede hapis cezası verilmiş, verilen ceza sanık tarafından Yargıtay’a temyiz incelemesi için gönderilmiş ve sonucunda karar onararak kesinleşmiş olması halinde hakkında verilen hapis cezasının kesinleşmesi durumunda geçerli olan bir durumdur.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16 maddesinde hastalık hallerinde cezanın infazının ertelenmesi şartları düzenlenmiştir. Buna göre, Akıl hastalığına tutulan hükümlü, ölümcül hastalığa yakalanan yada gebe olan hükümlüler hakkında infazın ertelenme şartları sayılmıştır.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 17. maddesinde ise Hükümlünün İstemiyle İnfazın Ertelenmesi düzenlenmiştir. Buna göre;
1. Kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl ve daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca Ertelenebilir.
2. Erteleme, her defasında bir yılı geçmemek üzere,en fazla iki kez uygulanabilir.
3. Erteleme süresi içinde, hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması hâlinde, erteleme kararı kaldırılarak ceza derhal infaz olunur.
4. Birinci fıkrada belirtilen hapis cezalarının infazına başlanmış olsa bile, hükümlünün yükseköğrenimini bitirebilmesi, ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesinin veya tarım topraklarının işlenebilmesinin imkânsız hâle gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve çok ivedi hâllerde, Cumhuriyet Başsavcılığınca altı ayı geçmeyen sürelerle hapis cezasının infazına ara verilebilir. Ancak bu ara verme iki defadan fazla olamaz.
5. Erteleme isteminin kabulü, güvence gösterilmesine veya diğer bir şarta bağlanabilir.
6. Bu madde hükümleri;
a) Terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm olanlar,
b) Mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler,
c) Disiplin veya tazyik hapsine mahkûm olanlar hakkında uygulanmaz.
Yukarıda anlatıldığı üzere, hakkında kesinleşmiş hapis kararı verilen hükümlüye, yakalama kararı değil çağrı kağıdı gönderilir. Çağrı kağıdını tebliğ aldıktan 10 gün içerisinde infaza başlanabilmesi için yada infazın ertelenmesi için müracatta bulunulması gerekecektir. Aksi halde hakkınızda yakalama kararı çıkacaktır. İnfaz yada infazın ertelenmesi başvurusunu çağrı kağıdını gönderen Cumhuriyet Başsavcılığına yapılması gerekecektir. İnfaz savcılığı, Ertelenme Sebeplerinize göre, Sağlık sebeplerinde Devlet Hastanesinden sağlığınızı ilişkin kayıtları yada bakmakla mükellef olduğunuz aile bireyleri yada tarım arazilerilerini ekili olduğuna dayanıyorsa bağlı bulunan kolluk kuvvetlerine kapalı zarfta rapor etmesi için yazı yazılır. Bu yazıyı Emniyet Müdürlüğüne götürmeniz gerekecektir. Rapor cevabı da aynı şekilde elden size verilecektir. İnfaz savcılığı gelen cevaba göre, sizden nakdi kefalet de isteyebilir.
sayın avukat ben taksirli suçtan 2 yıl 2ay 10 gün ceza aldım ve 5 ay 17 gün yatarım var fakat benim eşim çalışamıyor ev hanımı ilk seferinde kredi borçlarımın olduğundan dolayı 6 ay ertelettim ..ben bir kamu kuruluşunda çalışıyorum (taşeron )işçi olarak yeni çıkan torba yasa ile bizlerin kadrolu işçi olacağız benim 6 aylık erteleme sürem 28 ağustos 2014 te bitiyor iş durumumu gerekçe göstersem 2. defa erteleme olur mu kredilerim henüz bitmedi hanımımın raporu yok tendonları aşırı zayıf o tendonlar kopmadan rapor vermezler bizim ülkemizde kopuncada bizim kıyametimiz kopar zaten sayın avukatım lütfen bana bi yol gösterirmisiniz bi cevap lütfen saygılar mesleğinizde başarılar…
Merhaba, infazın ertelenmesi kurumundan bir defa faydalanmışsınız, ikinci defa ertelenebilmesi için mazeretinizin konusu olan belge ve raporları tekrar savcılığa vererek ikinci bir erteleme isteyebilirsiniz. Ancak, ikinci defa ertelenebilmesi savcılığın takdirinde olan bir karardır.
merhaba
daha önce 5000 tl para cezası aldım bu parayı ödemedım 8 ay hapis cezasına çevrildi..1 gün açıkceza evinde kaldım ertesi gün serbest denetim yasasıyla salıverıldım..8 ay sureyle imza v.s katıldım bitti daha sonra hükmün açıklanması ile başka bir mahkemden 5 ay hapis cezası aldım kararı temyiz ettim yargıtay kararı onarsa yine 5 ay hapis cezasını serbest denetimle bitirebilirmiyim..
Tolga bey, 5 aylık hapis cezanız için denetimli serbestlik tedbirine yeniden başvurabilirsiniz.
Slmalar Derya hanim,ben onemli bi ceza mahkemesinde suren davam hakkinda sizden bilgi almak ve yardimci olmanizi dilerim..kontak kurmak icin bana email adresiniz veya numaranizi verirseniz hemen aramak istiyorum,yurtdisinda oldugumdan elim kolum bagli biseklde duruyorum desem yeridir
ady_ady41@hotmail.com
Atılgan bey
0212 571 43 68 nolu telefondan ulaşabilirsiniz
Merhaba Derya hanım;
Ben aynı davada nitlikli dolandırıcılıktan 2 Yıl 6 ay evrakta sahtecilikten 2 yıl 1 ay ceza aldım.
Kasten işlenen suçlarda 3 yıldan fazla olmazsa erteleme yaptırabildiğimizi üstteki yorumlarda okudum. Ancak benim her cezam ayrı değerlendirilirse şartlara uyuyor. Peki cezalar toplanırsa erteleme şartlarına uymuyor. Sizce ben erteleme talep edebilirmiyim. Cezam onandı ve şu an mahkemeye postalandı. Cevabınız için çok teşekkür ederim…