Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan, müteahhidin, arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa paylarına karşılık olarak kendi malzemesiyle arsa üzerine bağımsız bölümler inşa etmek suretiyle bir bina meydana getirmeyi ve sonunda bu bağımsız bölümlerden belirlenmiş olanları arsa sahibine devretmeyi taahhüt ettiği sözleşme olarak tanımlanmaktadır.
Kat Karşılığı yada arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin resmi anlamda geçerli olabilmesi için, Noterde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Noterde düzenlenen sözleşme gereği, arsa sahipleri ve müteahhit, kendilerine düşen kısımlara ait tapu kayıtlarına şerh yada ipotek koymaları gerekmektedir. Böylece, inşaat sonuna kadar yaşanabilecek hukuksal problemlerin önüne geçmiş olabilecektir. Noterde hazırlanmamış olan sözleşmeler tamamen geçersiz değildir, sadece resmi evrak olmadıklarından, hak sahibi olduğunuzu ispat etme külfeti ile karşılaşabilirsiniz. Herhangi bir dava durumunda, sözleşme maddelerinin ve içeriğinin diğer deliler ile ispatlama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, uzman hukukçular tarafından hazırlanması gerekmektedir, aksi durumda sözleşme maddeleri ile bağlı kalınacağından, bir takım hak ihlalleri ile karşılaşılabilecektir. Karşılaşılabilecek bikaç problem şöyledir;
Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhite inşaatın yapımı ile ilgili gerekli izin ve belgeler için vekaletname verilmesi gerekecektir. Bu vekaletnamenin sınırlı ve Ahzu kabza yetkisi taşımaması gerekmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, inşaatın başlangıç ve bitiş tarihleri ile mücbir sebep ve diğer sebeplere bağlı verilecek ek sürelerin sınırların açık olarak belirtilmesi gerekmektedir. Aksi durumda, vaad edilen teslim süresinin aşılması halinde başvuracak hukuksal yollarınızda kısıtlanmış olabilecektir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesine konu inşaat projesinde, taraflara düşen dairelerin projede açık olarak yazılmış olması gerekir