Türk Medeni Kanunun 174. Maddesi ile, taraflar arasındaki boşanma davasında, mevcut ve beklenen menfaatleri zarar gören kusursuz veya daha az kusurlu eş, diğer eşten zararlarının tazminini talep edebilir. İş bu tazminat, Maddi yada Manevi veya her ikisi aynı anda talep edilebilir. Evlilik birliğinin kurulması ile maddi anlamda birtakım fedakarlıklar da bulunarak geliri ortadan kalkması ve evliliğin sona ermesi ile beklenen menfaatleri sona erecek olan eş ile aynı zamanda evlilik birliği ile sağlamış olduğu hayat standartlarının da olağanüstü değişime uğrayacak olması sebeplerine dayalı olarak, zararlarının tazminini Maddi tazminat adı altında isteyebilecektir.
Örn; evlilik sebebi ile işten ayrılma, evlilik birliğinde eşinden almış olduğu maddi katkı ile rahat bir hayat sürerken, boşanma ile gelir yoksulluğuna düşme vb.
Evlilik birliği için de, kusursuz yada daha az kusurlu eş, diğer tarafın kendi kişisel haklarına yönelik yapmış olduğu saldırılar sebebi ile Manevi tazminat talep edebilecektir. Örn, sadakate aykırı davranış, psikolojik veya fiziksel şiddet gibi.
Maddi ve Manevi tazminat talepleri, boşanma davası açılırken dava dilekçesinde ileri sürülebileceği gibi, eğer ileri sürülmemiş ise, dava sonuna kadar ıslah yolu ile her zaman talep edilebilecektir. Söz konusu taleplerin, boşanma davası içerisinde talep edilmesi halinde herhangi bir harç bedeli ödemesi yapılmayacaktır. Ancak, bu nokta da önemli bir uyarı yapmak gerekir.
Şayet, dava dilekçesinde maddi ve manevi tazminat talep etmediğinizi açıkça beyan etmiş iseniz, artık bu hakkınızdan feragat etmiş olduğunuzdan bir daha ileri süremezsiniz.
Ayrıca, Maddi tazminat talebi olarak, evlilik birliği için yapılan masraflar yani, ev eşyası, ziynet alacağı veya buna benzer masrafları talep etmeniz halinde, bunlar harca tabi talepler olması sebebi ile talep değerine göre nisbi harcı yatırmanız gerekmektedir.