AD VE SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ
Adın değiştirilmesi iki şekilde söz konusu olabilir:
1.Kanundan ötürü değişme: Evlenme, boşanma, evliliğin iptali sonucunda kadının soyadının değişmesi, evlatlık sözleşmesiyle evlatlığın soyadının değişmesi, evlatlık ilişkisinin ortadan kalkması sonucunda evlatlığın evlat edinenin soyadını kullanma hakkını kaybederek eski soyadına dönmesi.
2.Mahkeme hükmüyle değiştirme: Medeni Kanun md 27’de adın değiştirilmesine sadece haklı sebeplerin olması ve bu sebeplerden dolayı hakimde ad değiştirmenin zorunluluğu ile ilgili bir kanaat oluşması durumunda izin verilmiştir.
Ad Soyad değiştirilmesi için haklı sebeplerin varlığı gerekmektedir. Şöyle ki, gülünç ve çirkin anlamlar ifade eden adlar, söylenmesi ve yazılması güç olan adlar, din değiştirmeden dolayı değiştirilmek istenen adlar, sahibi hakkında şüphe oluşturabilecek mahiyette olan adlar, kişinin ülke içinde kötü şöhretle tanınmış bir aileye mensup olduğu izlenimini uyandıran adlar, kişinin yabancı olduğu izlenimini uyandıran adların değişimi istemi haklı sebep olarak kabul edilmektedir. Ancak yine de bunu takdir edecek olan mahkeme hakimidir.
Bu davayı kişinin bizzat kendisinin veya vekilinin açması gerekmektedir. İş bu davada görevli ve yetkili mahkeme davayı açacak olan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Adın değiştirilmesi davası ile adın düzeltilmesi davası birbirinden farklı mahiyettedir. Adın düzeltilmesi davasında ad , nüfus kütüğüne yanlış yazılmıştır ve bu yüzden adın gerçek ve fiili duruma uygun olması için bu dava açılır. Adın düzeltilmesi davasının nüfus memurluğuna karşı açılması yeterlidir.
Adın değiştirilmesi davasında ise kütükte kayıtlı olan davacının gerçek adıdır ve davacı haklı sebeplere dayanarak adının değiştirilmesini istemektedir.