Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs ve Kasten Yaralama suçu ve ayrımı
Türk Ceza Kanunun 81. maddesine göre bir insanı kasten öldüren kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. TCK 82. maddesinde sayılan nitelikli hallerde işlenmesi halinde ise, ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılır. Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise, yani, öldürme kastı ile hareket etmesine rağmen, karşısındaki kişinin ölmemesi sonucunda, teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur. Buna göre, suça teşebbüs halinde fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK nun 86. maddesine göre de; kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, kasten yaralama suçundan cezalandırılır.
Buna göre, failin yapmış olduğu hareketin, kastan yaralama mı yoksa kasten adam öldürmeye teşebbüs mü olup olmadığını anlamak için, Yargıtay Ceza Genel Kurlunun kararlarında benimsediği üzere; “Bir eylemin kasten öldürmeye teşebbüs mü, yoksa kasten yaralama mı sayılacağının belirlenmesi sırasında; fail ile mağdur arasındaki husumetin nedeni ve derecesi, failin suçta kullandığı saldırı aletinin niteliği, darbe sayısı ve şiddeti, mağdurun vücudunda meydana getirilen yaraların yerleri, nitelik ve nicelikleri, hedef seçme imkânının olup olmadığı, failin fiiline kendiliğinden mi, yoksa engel bir nedenden dolayı mı son verdiği gibi ölçütler esas alınmalıdır.” Şeklindeki olgulara göre belirlenmesi gerekmektedir.