5901 sayılı Tük Vatandaşlığı Kanunun 12. Maddesinin,“ Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller” düzenlemesi yönünden, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. Maddesine 06.01.2022 tarihinde yapılan yeni düzenleme ile;
“”En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen” yabancı, Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Yasal koşulları yerine getiren ve Türk vatandaşlığını taşınmaz satın alarak kazanmak isteyen yabancılar yönünden, taşınmazın niteliği bakımından; arsa, tarla veya konut olarak bir ayrım yapılmamıştır. Ancak, yasalar gereği yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alımları yönünden bir takım sınırlamalar mevcuttur. Yabancı ülke vatandaşlarına, Türkiye’de en fazla 30 hektar büyüklüğüne sahip taşınmaz edinme hakkı tanınmıştır. Ayrıca, yabancı ülke vatandaşları askeri bölge içerisinde bulunan alanlardan taşınmaz satın alamamaktadır.
Taşınmaz satın alarak Tük Vatandaşlığının kazanılabilmesi için, öncelikle Türk vatandaşlığının kazanılması talebi yönünden, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne müracaat yapılması gerekmektedir. Gayrimenkulün değeri, Gayrimenkul Değerleme Raporu ile belirlenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir. Bakanlığın onaylaması sonrası, Tapu ve Kadastro müdürlüğü tarafından ilgili tapu üzerine üç yıl satılamaz şerhi konulur. Akabinde de Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne ilgili evraklarla vatandaşlık başvurusu yapılır.
Türkiye’de ikamet etmeyen yabancı ülke vatandaşları, özel vekaletname ile vatandaşlık işlemlerini avukat vasıtası ile yürütebilmektedir .Çamlık Hukuk Bürosu olarak, vatandaşlık işlemleriniz, titizlikle ve özenle yürütülmektedir.