Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan bir işçinin, iş sözleşmesi işçi tarafından yada işveren tarafından haklı sebeple fesh edilecek ise herhangi bir ihbar süresi beklenilmesine gerek kalmadan derhal fesih yapılabilir. Ancak, haklı neden olmadan sözleşme feshedilecekse ancak belirli bir süre önceden haber vermek suretiyle fesih yapılabilir. İş Kanununda iş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın ne kadar süre önceden haber vermesi gerektiği düzenlenmiştir. Söz konusu yükümlülüğe uymayan taraf, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Kanundaki haber verme zorunluluğuna ilişkin düzenlemede esas olan işçinin o işyerindeki çalışma süresidir. Dolayısıyla sözleşmeyi hangi taraf sona erdirmek isterse istesin bildirim-ihbar (haber verme) süreleri işçinin o işyerindeki kıdemine göre belirlenecektir. Buna göre fesih bildirim süresi:
– Kıdemi 6 aydan az olan (0-6 ay arası) işçi için 2 hafta,
– Kıdemi 6 aydan 1.5 yıla kadar (6 ay-1.5 yıl arası) olan işçi için 4 hafta,
– Kıdemi 1.5 yıldan 3 yıla kadar (1.5 yıl-3 yıl arası) olan işçi için 6 hafta,
– Kıdemi 3 yıldan fazla olan işçi için 8 haftadır.
Yukarıda ifade edilen bildirim süreleri hem işçiye hem de işverene uygulanacaktır. Bildirim sürelerine uyulmaması halinde,bahsedilen sürenin ücreti kadar tazminat ödemek zorunda kalınır ki, bu tazminata ihbar tazminatı denir. İhbar tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanır. İhbar tazminatı istenebilmesi için ayrıca zarara uğramak gerekmez. Yukarıdaki sürelere uyulmaması tazminatın istenebilmesi için yeterlidir.
İhbar tazminatına yasal faiz uygulanır. Yine ihbar tazminatında zamanaşımı süresi 10 yıldır. İşveren işçiye bildirim süresi kullandırma yerine, söz konusu süreye ilişkin ücreti peşin vererek işçiyi işten çıkarabilir. Buna göre, işveren bildirim sürelerine ilişkin ücreti peşin olarak ödemişse işçiyi derhal işten çıkarabilir.