TMK nun 699 maddesinde düzenlendiği üzere, müşterek mülkiyete konu taşınır veya taşınmaz mallar hissedarları arasında paylaşılamaz ise, hissedarlardan birisinin Sulh Hukuk Mahkemesinde ortaklığın giderilmesi davası açması ile hukuki süreç başlar. Yargılamada, ortaklığın giderilmesi istenen malın taksim edilebilir olup olmadığına bakar. Teknik bilirkişilerden alınacak rapor, taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs…) düşebilecekse, paylaşımı seçer, değil ise satışına karar verir. Satış kararı kesinleştikten sonra, satış dosyası oluşturulur.Hakim satışın yapılabilmesi için dosyayı satışı yapacak satış memurluğuna gönderir. Satış memurluğu, taşınmazın değerinin tespiti için bilirkişi raporu hazırlattırır. Rapora karşı tarafların itirazları var ise dosya tekrar Sulh Hukuk Hakimliğine gönderilir ve değerin tespiti için yeni bir rapor aldırılır ve hakimin değer yönünden karar vermesi sonucu dosya tekrar satış memurluğuna gönderilir. Memurluk şartname ve satış ilanını hazırlar. Satış ilanı taraflara tebliğ olunur. Gazetede yayınlanır ve ihale aşamasına geçilir.
İlk ihalede, muhammen değerin yüzde 60’ına yani yüzde kırk eksiğine, eğer alıcı olmaz ise ikinci ihalede yüzde 40’ına yani yüzde 60 eksiğine ihale edilir. Alan olursa kdv, tellaliye rüsmu, damga vergisi gibi satış bedelinin ferileri ödenerek mal ihale olunur.
İlgilileri, sulh hukuk mahkemesine bir hafta içerisinde ihalenin feshi yolunda dava açabilirler. ancak itiraz sonucunda haklı çıkılmaması halinde davacıya ihale bedelinin %10’u kadar bir tazminat ödeme yükü doğar. Bu 6183 s.k. göre amme alacağıdır. haklı çıkılırsa, satış dosyası yeniden aynı işlemleri tekrarlar.
İhalenin feshi yolunda açılan dava red edilir ve karar kesinleşirse, satış memuru taksim tablosu düzenler, taraflara tebliğ eder. İlgili tapu, trafik vs.. dairesine alıcı adına tescilin yapılmasını emreden müzekkeresini gönderir ve dava konusu maldaki ortaklık son bulur.