5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 165. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre;” bir suçun işlenmesi suretiyle veya bir suçun işlenmesi dolayısıyla elde edilmiş olan bir şeyi satan, devreden, satın alan ve kabul eden kimse cezalandırılmaktadır.”
Bu suç, daha önce işlenmiş olan herhangi bir suçtan elde edilen eşyanın “kabul edilmesi”, “satılması” veya “satın alınması” seçimlik hareketlerin birinin yapılması ile işlenebilen çok failli bir suç tipidir. Halk arasında “çalıntı malı satın alma suçu” olarak da bilinir. Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu, sadece çalıntı malı değil, herhangi bir suçtan elde edilen tüm malları kapsamaktadır.
Bu suçun cezası,altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, suç eşyası satın alan veya kabul eden kişi, suçtan elde edilen mal veya değerleri de kaybedebilir.
TCK 165 md suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu açısında TCK 138 md Etkin Pişmanlık hükümleri uygulanamaz. Etkinlik pişmanlık hükümleri, kanun maddesinde sınırlı sayıda suç yönünden düzenlenmiş olup, suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu açısından kapsamına almamıştır.
Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu, örgüt faaliyeti kapsamında işlenmiş ise, TCK 220 mad kapsamında, Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurma suçundan ayrıca cezalandırılacaktır.