Siber zorbalık, sosyal medya ve oyun platformları gibi online platformlarda zorbalığın gerçekleştiği siber bir suçtur. Söz konusu online platformlarda siber zorbalar bir kişiye yönelik küçük düşürücü, tehditkar veya utandırıcı negatif gönderiler, zarar verici veya yanlış içerikler veya kişisel bilgiler paylaşarak siber zorbalık uygular. Siber zorbalık sanal bir şiddet türüdür ve sonuçları ciddi olabilir.
Siber Zorbalık Örnekleri Nelerdir?
Siber zorbalık çok farklı şekillerde gerçekleşebilir. İçinde bulunduğumuz internet çağında milyonlarca kişi her gün sayısız içerik paylaşıyor. Bir VPN firması sosyal medyada kişisel hayatın ve düşüncelerin paylaşılmasının özgürleştirici olduğunu fakat aynı zamanda siber zorbalık gibi nedenlerden ötürü sosyal medya paylaşımlarının yakın çevre ile sınırlı tutmanın yararlı olabileceğini belirtiyor.
Siber Zorbalık Örnekleri:
- Hedef kişinin uygunsuz fotoğraf ve videolarını paylaşmak
- Online platformlar üzerinden hedef kişiyi tehdit etmek, nefret söylemlerinde bulunmak
- Hedef kişi hakkında yanlış bilgiler yaymak
- Hedef kişinin hesaplarını ele geçirerek yanlış bilgiler paylaşmak
- Sahte hesap üzerinden bir kişiye kırıcı veya taciz edici mesajlar yollamak
- Hedef kişiyi online grup sohbetlerinden dışlamak
Siber Zorbalık Belirtileri
Çocuğunuzun veya bir yakınınızın siber zorbalığa uğradığını nasıl anlarsınız?
- Kişi akıllı telefon veya bilgisayarını kullanmayı aniden bıraktıysa veya online olmaktan kaçınıyorsa,
- Kişi online vakit geçirdikten sonra huzursuz oluyorsa,
- Kişi evden çıkmak veya okula gitmek istemiyorsa,
- Kişi online aktiviteleri hakkında konuşmaktan kaçınıyorsa.
Çocuğunuzun veya bir yakınınızın siber zorba olduğunu nasıl anlarsınız?
- Kişi telefon veya bilgisayar ekranını sizden saklıyorsa,
- Kişi mesajlarını görmemenizi istiyorsa,
- Kişinin birden çok online hesabı varsa veya kendine ait olmayan bir hesabı kullanıyorsa,
- Popülerliği konusunda endişe gösteriyorsa ve kendinden daha az popüler olan arkadaşları hakkında kötü konuşuyorsa.
Peki Siber Zorbalıktan Korunmanın Yolları Nelerdir?
Online Gizliklik ve Güvenlik; Siber zorbalıktan korunmak için öncelikle sosyal platformlarda yapılan paylaşımlar kısıtlanabilir. Siber zorbaların birçoğu anonim veya sahte hesaplardan zorbalık gösterirler. Instagram, Facebook ve Tiktok gibi sosyal medya platformlarında herkese açık yapılan paylaşımlar sizi veya çocuğunuzu siber zorbaların hedefine koyabilir.
Siber zorbalığa karşı çocuğunuza online gizlilik ve güvenlik ile ilgili bilgilendirmeniz gerekir. Çocuğunuza veya yakınınıza online hesaplarının parolalarını arkadaşları ile paylaşmaması gerektiğini belirtin. Çocuğunuzun online hesapları için güçlü parolalar oluşturun ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) aktifleştirin.
Online Aktiviteleri İzleme; Çocuğunuzun online aktivitelerini takip etmeniz onu siber zorbalara karşı korumanıza yardımcı olacaktır; ancak bunu çocuğunuzun her konuşmasını okuyarak yapmamalısınız. Online hesaplarını sessiz bir şekilde eleştirmeden izlemeli ve siber zorbalığa uğradığını gördüğünüzde müdahale etmelisiniz.
Siber Zorbalık Durumunda Ne Yapmalısınız?
Siber zorbalığa uğradığınızda ne yapmalısınız?
- Siber zorbaya cevap vermeyin ve onu engelleyin.
Siber zorbalığın kanıtlarını oluşturmak için konuşmaların ekran görüntülerini alın. - Yakınlarınızı durumdan haberdar edin. Yalnız olmadığınızı unutmayın ve yardım istemekten çekinmeyin.
- Siber zorba sizi tehdit ediyor; intihara yönlendirmeye çalışıyor; konuşmalarınız kaydediliyor; mesajları ile cinsel taciz ediyor; ayrımcı ifadeler kullanıyor; huzurunuzu kaçırıyor; özel bilgilerinizi kaydediyor veya ifşa ediyor veya hakaret ediyorsa kanıtlarınız ile birlikte polise başvurun. Bunların hepsi Türk Ceza Kanununa göre birer suçtur.
- Çocuğunuz siber zorbalığa uğradığında çocuğunuzun şikayetlerini ciddiye alın. Siber zorbalığa uğradığını okuluna bildirin ve öğretmenleri ve okul müdürü ile hemen iletişime geçin. Siber zorbalığa uğramasının onun suçu olmadığını ve onun yanınızda olduğunuzu anlatın.
Siber zorbalığa uğrayan çocuklar ve gençler bunun kendilerinin hatası olduğunu düşünmeye eğilimlidirler. Çocuğunuz okuldaki biri tarafından siber zorbalığa uğruyorsa onunla yüzleşmeye zorlamayın.