Bankanın sorumluluğu hukuki ve cezai olmak üzere ayrılmaktadır. Bu tür bilişim sistemleriyle yapılan bankacılık işlemlerinde meydana gelebilecek suçlarda bankanın sorumluluğu ceza anlamında bulunmamaktadır. Ceza hukuku anlamında sorumlu suça konu eylemi gerçekleştiren kişi veya kişilerdir. TCK’da bu konuda iki ayrı düzenleme vardır. Birincisi Türk Ceza Kanunu 245 Maddede belirtilen “Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanımı” suçudur. İkincisi ise TCK 243 ve 244 tanımlanan “Bilişim Sistemine Girme” ve “Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme” suçudur. Bu suçun failin ancak ve ancak gerçek kişi olabilir.
Hukuki boyutunda ise iki farklı sorumluluk bulunmaktadır. Bankalar için geçerli olan sorumluk “Kusursuz Sorumluluk” dur. İnternet bankacılığı sistemlerini bankalar kendileri oluşturmaktadır. Bu sebeple bu sistemlerin kullanılmasından doğabilecek tüm zararlar bankaların garantisi altındadır. Bankalar olayda kusuru olmadığını ispat etse bile sorumlu olacaktır. Özellikle organize suç örgütleri tarafından kredi kartı bilgileri ele geçirilerek mail order veya internet alışverişi şeklinde işlenen suçlarda bankaların bunu engelleyememesi bile bankaların direk sorumlu olduğunu gösterecektir.
Müşterinin sorumluluğu ise kusur sorumluluğudur. Müşteriler hesaplarının güvenliğini sağlamak zorunda olmasa da bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşmamalıdır.
Sonucunda bankaların internet bankacılığının şifresinin çalınması hususunda cezai sorumluluğu olmasa da bu olaydan kaynaklı zararların tazmini hususunda hukuki sorumluluğu vardır. Müşteriler ise sadece kusurları oranında sorumludur. Müşterinin kusuru yoksa banka müşterinin uğradığı tüm zararı tazmin etmek zorundadır.
Eğer ben internet bankacılığı şifremi çaldırmışsam o şekilde hesabım boşaltılmışsa banka kusursuz sorumlu olur mu
Bankanın güvenlik zafiyetinin bulunması halinde bankanın kusursuz sorumluluğu oluşacaktır
Derya Hanım,
Kredi kartımdan yurt dışı üzerinden bir miktar para çekildi. 24 saat geçmeden konuyu bankaya bildirdim ve kartı kapattırdım. Kartı kapattırdığım anda yurt dışı üzerinden yapılan işlem kredi kartında bekleyen işlemler statüsünde duruyordu ve henüz kart limitinden düşmemişti. banka Şubesine giderek şikayet dilekçesi verdim. Bunun dışında savcılığa başvurmam gerekir mi ?
İlk hesap kesim tarihinde dolandırıcılık sonucu çekilen parayı ödemem gerekir mi ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.
İYi günler, bankaya yapmış olduğunuz başvurunuzun dışında savcılığa da başvuru yapmanız gerekmektedir. Hesabınızdan sizin bilgi ve onayınız dışında çekilen parayı bankaya yapmış olduğunuz şikayet sonucuna göre ödeyip ödememe konusunda karar verilmesi gerekir. Eğer, ilk hesap kesim tarihine kadar bir cevap alamazsanız, bankaya ödeme yapmanız halinde, daha sonra dava ve incelemeler sonucunda bunun bankanın da sorumluluğunu gerektirecek şekilde usulsüz çekildiği tespit edildiğinde geri ödenmesini talep edebileceksiniz.