Taraflar arasında açılmış bir boşanma davası yok iken de, eşi tarafından şiddete uğrayan ve terk edilen eş Aile Mahkemesine, savcılığa ve bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine başvurabilecektir. 6284 sayılı AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN’a göre;
İHBAR, MADDE 7 – (1) Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde herkes bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri bu Kanun kapsamındaki görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin olarak yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür. Başvuruyu, aile içi şiddete maruz kalan aile bireylerinden biri yada bu olaya tanık olan üçüncü bir kişide yapabilir. Kanunun 3. maddesi uyarınca; bu başvuru sonucunda, bulunduğunuz yerdeki mülkü amir, yani ilde Vali, ilçede ise Kaymakam, koruyucu tedbir kararları alabilir. Yani eşinizin evden gitmesi ve çocuklarınız ile evde oturmaya devam etmeniz yönünde tedbir kararlarını mülki amir alabilir.
Ayrıca, 6284 sayılı AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN 17. maddesi uyarınca, mülki amir tarafından geçici maddi yardım yapılmasına karar verilebilir.