Türk Ceza Kanunun 125. maddesine göre;
“Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.” Denmiştir.
Eğer hakaret suçunda, mağdurun ismi açıkça söylenmemiş olsa bile, mağdurun şahsına yönelik yapıldığına dair güçlü ve etkin veriler var ise, hakaret suçu işlenmiş sayılmaktadır.
Hakaret suçu, şahsınıza yönelik yapılan haksız bir fiile tepki olarak işlenmiş ise, ceza üçte birine kadar indirilir yada ceza verilmekten vazgeçilebilir.
Şayet, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmiş ise kişiye ceza verilmez.
Bir kişinin öldükten sonra hatırasına en az üç kişinin duyacağı ve bileceği şekilde hakaret edilmesi halinde, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Hakaret suçu, belli kelime yada sözcüklerin kullanılması ile sınırlandırılmamış olup, her olay ve duruma göre, kişilerin bulundukları konumlara göre özellik taşıyan bir suçtur. Suçun oluşup oluşmadığı, sanığın kastı ve mağdurun korunan yararlarının zedelenip zedelenmediğine göre hakimin değerlendirmesi ile belirlenebilmektedir.