Babalık davası, evlilik dışında doğan bir çocuğun babasının tespitine yönelik davadır. Babalık davası, Türk Medeni Kanunu’nun 301. maddesi ile düzenlenmiştir. İlgili kanun metni şu şekildedir:
“Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüş ise mirasçılarına karşı açılır. Buna göre;
Babalık davası, sadece anne ve çocuk tarafından açılabilir. Dava,çocuğun doğumundan önce açılabilir. Ancak, çocuğun annesinin dava hakkı, doğum tarihinden itibaren bir yıl süre geçmesiyle geçersiz hale gelir. Eğer çocuk ile başka bir erkek arasında kurulmuş bir soybağı ilişkisi varsa,öncelikle bu soybağının kaldırılması talep edilmelidir.
Çocuğun ise babalık davası açmasında hiçbir hak düşürücü süre yoktur.
Anne tarafından açılan babalık davasında, anne doğum sebebi ile uğradığı maddi zararları ve velayetin kendisinde olması durumunda çocuk için nafaka alacağı taleplerini isteyebilecektir.
Çocuk tarafından açılan babalık davasında, aynı zamanda iştirak veya yardım nafakası da istenebilecektir.
Babalık davası, mahkeme tarafından re’sen araştırma ilkesinin geçerli olduğu dava türünden olması sebebi ile, soybağının belirlenmesi amacı ile taraflardan kan ve doku örneklerinin alınmasına mahkeme tarafından re’sen karar verilebilecektir.