Banka Kredisi Dosya Masrafını Nasıl Geri Alabilirim?
Yargıtay ve onlarca yerel mahkeme, bankaların kredi kullandırırken aldığı dosya ve diğer masrafların 10 yıl geriye dönük olarak ödenmesine hükmetti.
Bankalar, kredi sözleşmesinde masraf alınacağına dair hüküm yoksa ve istediği masrafın nedenini ispatlayamıyorsa vatandaştan aldığı ücretleri geri ödemekle yükümlü. Sözleşmede yazmış olsa dahi zorunlu masraflar dışındaki her türlü masraf kalemleri standart sözleşme ve haksız şart olarak kabul edildiğinden tüketiciye iadesi gerekecektir.
Bankanın kredinin kullanılması için zorunlu masrafların neler olduğunu ve miktarını ispatlayamaması ya da tüketicinin bankanın bildirdiği bu zorunlu masraf miktarlarını fahiş bulması halinde zorunlu masrafları bilirkişi aracılığı ile tespit ettirerek hakkını arayabilecektir. Bunun için tüketicinin izlemesi gereken 3 aşamalı bir yol bulunmaktadır. Bunlar:
A. Bankaya İhtar Gönderilmesi Aşaması:
Bankanın Genel Müdürlüğüne sözleşmeyi, dosya masrafına ilişkin dekontları, bankanın dosya masrafı olarak yapmış olduğu masrafları belgeleri ile birlikte 5411 Sayılı Bankacılık Kanunun 76 ncı maddesi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununa göre istediğinizi belirten bir mail atınız. Banka; Bankacılık Kanunu ve Bilgi Edinme Kanununa göre banka bu dökümleri 20 gün içinde size göndermek zorundadır.
B. Tüketici Hakem Heyeti Aşaması
Bankanızdan aldığınız yada gelen belgelere göre sizden kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında ise ikamet ettiğiniz yerde bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvurunuz. Hakem heyetleri ilçelerde kaymakamlıklarda bulunmaktadır.
C. Tüketici Mahkemesi Aşaması
Yukarıdaki şekilde kesilen bedel miktarı 1.161,67.-TL’nin üzerinde ise doğrudan Tüketici Mahkemesine (Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesinde) dilekçe ile başvurmalısınız.