TCK 125 md, Şerefe Karşı suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Hakaret suçu; Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edilmesi şeklinde hareket edilmesidir.
Kişiyi rencide eden, toplum içinde değersizleştiren söz ve davranışlar, kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Bu sebeple, tüzel kişilere karşı hakaret suçu işlenmez. Sadece gerçek kişiler aleyhine işlenebilmektedir.
Şikayete tabi suçlar kategorisinde yer alan suç tipidir. Öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikayet hakkının kullanılması zorunludur. Sadece, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu şikayete tabi değildir.
Hakaret suçu Uzlaştırmaya tabi suç kategorisinde yer almaktadır. Ancak, Hakaret suçu, sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile işlenmesi halinde fail hakkında Ön Ödeme hükümleri uygulanır. Yani, sosyal medya (Twitter, Instagram, facebook, whatsup) üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçuna ilişkin soruşturma ve kovuşturmada Ön ödeme hükümleri uygulanır.
Hangi söz ve davranışların Hakaret suçu kapsamında olduğuna dair belli bir liste bulunmamaktadır. Her somut olay bakımından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu söz veya davranış, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte değilse hakaret suçu oluşmayacaktır. Bu durumda, Kaba ve nezaketsiz söz ve davranış kapsamında değerlendirilip, ceza verilmeyebilecektir. Örneğin, Terbiyesiz, saygısız, yalancı, pislik gibi sözler kaba ve nezaketsiz söz olarak değerlendirilmektedir. Aksine, şerefsiz, haysiyetsiz, yavşak, it gibi sözler hakaret suçunu oluşturacaktır.
Beddua niteliğindeki söz ve davranışlarda hakaret suçu kapsamında değerlendirilemez. Örneğin, Allah belanı versin, Gün yüzü görmeyesin gibi sözler hakaret suçu kapsamına girmez.
Hakaret suçu, haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, TCK 129/1 md gereğince ceza verilmeyebilir veya cezasında 1/3 oranında indirim yapılabilecektir.