01.01.2018 tarihinden itibaren, bireysel ve toplu iş sözleşmelerine dayanan, işçi işveren alacakları ile işe iade talebiyle açılacak davalarda arabuluculuğa başvurma zorunlu hale gelmiştir. İş davalarında, dava şartı arabuluculuk başvurusu yapılmadan dava açılması halinde, dava şartı yokluğu sebebi ile usulden reddedilir.
İş Kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile, bunlarla ilgili açılacak rücu davalarında ve hizmet tespiti davalarında arabuluculuk şartı bulunmamaktadır. Doğrudan dava açılabilecektir.
İş davalarında dava şartı olarak getirilen arabuluculuk süreci, İhtiyari olarak yapılabileceği gibi, Adliyelerde bulunan arabuluculuk merkezlerine yapılacak başvuru sonucu Arabuluculuk Daire Başkanlığı listesinden belirlenecek arabulucu ile de bu süreç yürütülebilecektir. İhtiyati arabuluculukta; taraflarca belirlenen arabulucu ile süreç yürütülecektir. Tarafların belirledikleri bir arabulucu olmaması halinde, Arabuluculuk Merkezlerine yapılacak başvuru ile arabulucu atanacaktır.
Arabuluculuk süreci, taraf iradeleri doğrultusunda ilerleyen bir süreçtir. Bu sebeple, arabulucu her iki taraf ile yapacağı görüşme sonunda ortak bir toplantı günü belirler ve müzakerelere başlar. Toplantılarda görüşülen konular gizlilik esasına dayalı olarak görüşülür. Toplam 4 hafta süren Arabuluculuk görüşmeleri, Anlaşma yada Anlaşmama şeklinde sonuçlanır. Arabuluculuk bürosuna başvurudan son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar ki sürede zamanaşımı süresi durur ve hak düşürücü süreler işlemez.Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşılan hususlarda daha sonra dava açılamaz. Anlaşma olmaması halinde, Arabuluculuk son Tutanağı düzenlenir ve davacı bu belge ile dava açar. Arabuluculuk görüşmeleri sonunda Anlaşma olması halinde, arabuluculuk ücreti kural olarak her iki tarafca eşit olarak ödenir. Anlaşma olmaması halinde, ilk iki saatlik ücret hazineden arabulucuya ödenir.